Van knusse container tot buitenbioscoop: de KINO!
Geplaatst op: 6 augustus 2018

De KINO heeft dit jaar een flinke metamorfose gekregen. Ook is hier dit jaar een doorlopend programma, dus je kunt op elk moment tijdens het festival van een (korte) film komen genieten.

Verdeeld over vier dagen worden er ruim twintig films vertoond in de KINO, variërend in lengte van 2 tot 91 minuten - al bestaat het grootste deel van het programma uit kortfilms. Daar zitten niet te missen parels tussen, zoals de absurdistische hoogvliegers Respect, over een cornflake-celebrity en een ninja-school, en Herbst: een visuele haiku over de opstandigheid van hedendaagse technologie tegen de menselijke pogingen tot dressuur.

Ook te zien en zeker niet te missen: veel onvergetelijke animatiefilms. Moms on Fire werd gemaakt met klei (claymation), en zet schertsend vraagtekens bij de grenzen van goed moederschap. The Itching werd op vergelijkbare wijze gemaakt, over een verlegen wolf die probeert aan te sluiten bij een groep feestende konijnen. Een veelbesproken animatiefilm dit jaar was The Burden, een muizenmusical in een betoverende miniatuurwereld. En ook Coyote moet nog even in dit rijtje genoemd worden: een explosief getekende film over verlies, die al op een aantal festivals wereldwijd in de prijzen viel.

Deze vier dagen zijn er ook films te zien van eigen bodem, zoals het droogkomische Botanica van Noël Loozen - een andere film van hem, Spoetnik, draaide enkele jaren geleden op ZPF. Ook uit Nederland, en misschien wel een van de mooiste films dit jaar, is L U I S T E R van Astrid Bussink: hierin horen we gesprekken die kinderen voerden met de Kindertelefoon, waarin ze hun hart luchten over hun problemen.

Ook nieuw dit jaar: de KINO vertoont lange films, vier in totaal. Zo draaien we Tangerine, van de Amerikaanse regisseur Sean Baker die dit jaar hoge ogen gooide met zijn film The Florida Project. Tangerine is een unieke comedy over de transgender-prostituee Sin-Dee Rella en haar relationale sores, vol vlammende kleuren en beestige beats op de soundtrack. Ook vertonen we de documentaire Ergens Anders, over de gelijknamige beruchte theatershow van Micha Wertheim, zonder Micha Wertheim. Als een van de laatste films draaien we Space is the Place, voorafgaand aan het optreden van The Sun Ra Arkestra. Deze intrigerende sci-fi blaxploitation filmtrip wordt nog maar zelden vertoond, dus mis het niet!

Kijk voor alle draaitijden in het blokkenschema.

Uw internet browser is verouderd!

Voor een volledig juiste ervaring van onze en andere websites is het aan te raden uw browser te updaten. Update nu uw browser

×